by Személyiségkalauz január 1st, 2015 0 hozzászólás
Kedves Olvasóm! Én ezzel az évindító bejegyzéssel kívánok Neked sikeres 2015-ös évet! („Kicsit” hosszabb lett, mint az átlag, ezért ha még másnapos vagy, azt javaslom, inkább gyere vissza ide holnap. )
 
Top 15 hiba az újévi fogadalmakkal, és általában a célok megvalósításával kapcsolatban.
 
1. Hiba, ha arra koncentrálsz, hogy minél bombasztikusabb célt tűzz magad elé. Sosem az a kérdés, hogy mit akarsz, hanem az, hogy mennyire. Általában jobban jársz, ha egy kisebb dolgot nézel ki magadnak, amit tűzön-vízen át megvalósítasz, majd az így nyert sikerélményből táplálkozva lépsz tovább a nagyobb célok felé.
2. Hiba, ha te sem hiszed el igazán, hogy megvalósulhat a célod. Ha teljesen elhinnéd, akkor valószínűleg most is azon dolgoznál, nem ezt a szöveget olvasgatnád.
3. Hiba, ha azt várod, hogy a világ támogassa a céljaidat. „Én már megtettem a 10 lépésből 8-at, a maradék 2-t más tegye meg helyettem!” – mondod magadban. Ez sajnos nem így működik. A maradék 2-t is neked kell megtenni, sőt annyiszor újra kell elkezdened mind a 10-et, amíg az általad vágyott eredményt eléred.
4. Hiba, ha nem számolsz azzal, hogy az emberi akaraterő véges. Ugyanis az akaratunk is le tud merülni, akár egy zseblámpa. Bármilyen furcsa, már a reggeli felkeléssel is merül az „akaraterő-számlád”, majd a nap során is használsz belőle a gyerekeid vagy a főnököd elviseléséhez, esetleg ebéd után az édességgel szembeni ellenálláshoz stb. Ezek után ne csodálkozz, ha nap végére nem marad elég akaraterőd ahhoz, hogy a régóta áhított céljaidért dolgozz.
5. Hiba, ha elhanyagolod a testi szükségleteidet. Éhesen, betegen, kialvatlanul sokkal nehezebb célokért hajtani, mint feltöltődve. Egyes pszichológusok egyenesen azt állítják, hogy a glükóz (szőlőcukor) az akaraterő üzemanyaga, vagyis alacsony glükózszint mellett nagyon nehéz bármilyen célt elérni.
6. Hiba, ha túl sok vasat tartasz a tűzben. Amikor szétaprózod magad a napi csip-csup ügyekkel, vagy túl sok függő ügyet tartasz a fejedben, az ugyanúgy megbénít, mint ahogy a számítógép lefagy a túlterheléskor. Egyszerűsítsd le az életed, priorizáld a céljaidat, írd le a teendőidet, hogy az agyad pihenhessen! Nem kell minden egyes napon az Életkereked minden szeletét növelned.
7. Hiba, ha azt hiszed, hogy ha valamilyen kényelmes dolgot sokszor teszel, az kiváltja a kemény munkát. Ahogy Az értékesítés mesterei című könyvben is írtuk: ha nagyon erős a vágyad valami iránt, akkor meg fogod látni az odavezető lehetőségeket. Ám ha nem élsz a lehetőségekkel, nem lépsz be a megtalált ajtókon, vagyis nem teszed bele a kellő munkát, csak zombira meditálod magad egy sötét szobában, az teljes önbecsapás.
8. Hiba, ha azt hiszed, elég néha megfeszülni, máskor aztán lehet lazítani. Ezzel szemben a tartós siker titka a folyamatos napi munkavégzés, nem a rendszeres „meghalás” a hó végi zárásokon.
9. Hiba, ha a munka során elveszted a szenvedélyt. Sok embert látok, aki csak dolgozik gépiesen, de nem áll meg újra és újra átérezni a majdan megvalósuló cél örömét, így nem lesz ereje végigvinni a folyamatot. (Sőt, már csak azért is tanuld meg élvezni a munkát, mivel az életed nagy részét ez teszi ki.)
10. Hiba, ha csak álmaid vannak, de azokat nem fordítod át konkrét, mérhető célokká. Számtalanszor találkoztam olyan emberrel, aki sorolta nekem, hogy mennyi helyre szeretne eljutni a világban, de amikor rákérdeztem, hogy tudja-e például, mennyibe kerül ott a szállás, ahová utazni szeretne, családostul fog menni vagy egyedül, vagy hogy mennyi idővel előre érdemes megvenni a repjegyet, akkor csak vonogatta a vállát. Számomra ez azt mutatja, hogy ő csak álmodozik, de nem dolgozik a céljain.
11. Hiba, ha folyton azon agyalsz, hogy jó célod van-e. Ha ugyanis ezt megkérdezted, akkor még nem az. Amikor igazi célod van, akkor nem kételkedsz, nem kifogásokat gyártasz, nem állítanak meg a károgók, hanem mész előre, mint egy vaddisznó.
12. Hiba, ha egyedül vagy a céloddal. Ez a világ nem a Rambóknak kedvez. Legalább olyan fontos támogató csapatot találni a céljaidhoz, mint a jó célt felállítani. (Jó hír, hogy már egyetlen, háttérből támogató ember is drasztikusan megnövelheti a célod elérésének valószínűségét.)
13. Hiba, ha ellene mész a saját személyiségtípusodnak. Mind a négy típusnál (szangvinikus, kolerikus, melankolikus, flegmatikus) megvan az a mód, ahogy könnyedén éri el a célját, ahogy az is, ahogyan nincs erre semmi esélye, hiába küzd. Ismerd meg a típusodat és használd ki a saját erősségeidet!
14. Hiba, ha csak olyan célokat tűzöl ki, hogy milyen tárgyakat szeretnél birtokolni. Nem az általad megvásárolt dolgok tesznek bizonyos emberré, hanem pont fordítva: koncentrálj arra, hogy milyen emberré szeretné válni, így majd meg fogod tudni tenni vagy venni azt, amit igazán szeretnél.
15. Hiba, ha azonnal fenekestül akarod felforgatni az életedet. Nincs ember, aki január elsején 100%-os fordulatot tudna venni, és képes lenne egyszerre leszokni minden káros dologról és rászokni minden hasznosra. Helyette készítsd elő a terepet: olvass utána, tervezz, konzultálj, beszélgess támogató emberekkel a célodról. Eredményesebb, ha tizedikén indulsz jó előkészítéssel, mint elsején előkészítés nélkül.