by Személyiségkalauz november 29th, 2015 0 hozzászólás
A héten megint megkérdezték tőlem, mit tanácsolok, hogy ütős előadást tudjon tartani valaki. Erre öt dologgal szoktam válaszolni:
1.) Szakmai felkészültség. Ha többet tudsz a témádról, mint a hallgatóságod többsége, már nagy baj nem lehet.
2.) Rutin. Vagyis nem az önbizalomból jön a gyakorlás, hanem a gyakorlásból az önbizalom. Valahol el kell kezdeni, aztán egyre jobb leszel. (Itt szoktam elmesélni a „remegőkezes-papírbólolvasós” első prezentációimat.Smile)
3.) Prezentációs technikák. A meggyőző logika, az érzelmi játékok és a magabiztosságot mutató testbeszéd mind elsajátítható. (Ezeket tanítom prezentációs tréningeken.)
4.) Közönségkezelési módszerek. Sok múlik azon, mennyire tudod aktivizálni a hallgatóságot, kezelni a felmerülő kérdéseket, ellenvetéseket stb. (Ezeket szintén alaposan begyakoroljuk a prezentációs tréningeken.)
5.) Beszédtechnika. Ha igazán jó akarsz lenni, oda kell figyelned az érthetőségre, ritmusra, hanglejtésre, ö-zésre stb. Ezek szintén tanulható dolgok.
Összességében azt mondhatom – látva az embereket, akiket az évek során képeztem –, hogy bárki, aki a fenti pontokra odafigyel, lehet előadás közben annyira magabiztos és meggyőző, mint egy igazi oroszlán...